3 Temmuz 2013 Çarşamba

Turgutreis'ten Kalimnos'a

  Güya Rotamız Kos'tan Kalimnos'a doğru devam edecekti.. Bilirsiniz ki Denizcilikte aksilikler bitmez. Bizim de evrak sorunlarından dolayı Bodrum Turgutreis'e dönmemiz gerekti. O yüzden rotamıza Turgutreis de eklendi.

   Saat 9.30 da Turgutreis gümrüklü sahaya aborda olduk. Gümrük işlemlerimizi halletmek için 3A yatching'e telefon açtık bizi karşıladılar. Önceden haber vermek gerekebilir çünkü aborda olmak için kısıtlı alan var ve feribotlarda oraya yanaşıyor. Önceden birçok işlemlerimizi 3A yatching'le hallettiğimiz için pasaport ve transitlog işlemlerini onlarla hallettik böylelikle kolayca sorun halloldu.

   Saat 10.50 de Turgutreis'ten çıkış yaptık. Rüzgar 6 kuvvetinde dalga boyu 1 metreyi aşkın orsa seyriyle zorlu bir yolculuk, ana yelkene camadan yaptık motor seyri ile Rotamız Turgutreis- Kalimnos Vathi Koyu 11 nm. 12.50 de Vathi'ye giriş yaptık. Bizim hedefimiz her yere tekne ile gitmek. İsterseniz Kalimnos' un limanına gidip adanın koylarını mesela vathi'yi kara yoluyla da görebilirsiniz. Tavsiyem Vathi'ye tekne ile gitmeniz. Derinlik boğazda 30 m ile başlayıp 8-10 m' ye kadar iniyor. Demirleme yerleri sınırlı ve çok kalabalık zaten yelkenliler için çok az yer var. Rüzgar karadan estiği zaman(kuzeybatı) demir atmada sorun yaşayabilirsiniz, azimli olun acele etmemenizi tavsiye ederim. Zaten küçücük yerde bile Türkler sizi bulup yardımcı olacaktır. Kıçtan kara demir ile bağlanılıyor. Tornistan sırasında dümen palasına dikkat çünkü kayaların arasına dümen palasını sıkıştırıp hamlenizi bitirebilirsiniz, bizim öyle oldu açıkçası. Yanaşma sırasında derinlik 2.50 ile 2.70 arası ama dümen palasının denk geldiği yer 1.50 ye kadar inebiliyor yada kayalar olabiliyor. Dikkatli olun. Bir seçenekte ''only ferry'' yazan yer saat 17.00 dan sonra aborda olabilirsiniz. Sabah 11.00 dan önce ayrılmak şartıyla.Vathi 'de elektirik ve su sınırlı. Size denk gelmeyebilir.

   Vathi yunanca da vadi anlamına geliyor. Vathi'de küçük bir bölüm yüzme için ayrılmış kişisel havuz gibi derin  ve eğlenceli. Küçük bir koy; bir kaç taverna, cafe, yamaçlarda şapeller var. Kalimnos'ta bolca frappe içeceksiniz.


 Kalimnos un en güzel koyu bizim ilk durağımız olan Vathi. Kalimnos'un güneydoğusunda kalıyor.
   Vathi'de bir gece kaldıktan sonra saat 10.50 de Kalimnos limanına bağlanmak için yola çıktık. Rüzgar ortalama  6 knot estiği için motor seyri ile 5 nm olan yolu saatte 5 knot hızla, saat 12.00 da tamamladık. Büyük bir liman italyan mimarisinden esinlenilmiş, 2 dağ arasına kurulmuş, renkli evleri olan bir şehir. Limanın bulunduğu yer Kalimnos'un merkezi; Pothea. On iki adanın en büyük limanıymış. Limanın derinliği 4.4 m civarında biz limanın güney kısmına demirledik. Kuzey kısmına da demirleyebilirsiniz. Rüzgar kuzeybatıdan estiği zaman limanın güney kısmında demirde kalmak zor olabiliyor, Karayele açık bir liman. Kuzey kısmında ise yoğun güneşe maruz kalabilirsiniz. Her iki tarafta liman görevlileri tarafından ısrarla çağırılıyorsunuz. Elektrik ve su var, bağlanma ücreti günlük €5, elektrik ve su  €7, €7 nun karşılığı bittikten sonra tekrar ödeme yapıyorsunuz. Giriş işlemlerimizi halletmek için  Kalimnos yelken kulübü sorumlusu meşhur Vassilis Kapadakis ile tanıştık. Oldukça ünlü biri Bodrum'da da tanınırmış. Resmi giriş işlemi için Kalimnos'ta aracı kullanmanız gerekti çünkü ilk giriş 2 temmuzda açılacakmış fırtınaya denk geldiğimiz için Kalimnos'tan ayrılmak istemedik. Vassilis toplamda €109,44 ya evrak işlemlerimizi halletti. Bunun içinde €45 transitlog, €60 liman polisi- pasaport kontrolu- gümrük ücreti, €4,44 liman ücreti var. Kos ve Patmos ta kendiniz de halledebilirsiniz. Ege denizinde çok fazla yunan adası olduğu için belli başlı adalarda sürekli liman polisi var. Kalimnos gibi küçük adalarda ise sadece yüksek sezonda pasaport ve tekne giriş çıkışları yapılıyor. Biz maksimum 6 ay süreyle ve sınırsız olarak yunan sularında geçerli olan transitlog belgesine sahip olduk bundan sonra yapmamız gereken şey girdiğimiz belli başlı adalarda rotamızı yasal bir şekilde belli edecek transitlogumuza ve pasaportlarımıza giriş mühürlerini bastırmak. Böylelikle hiç bir ada'da transitlog almamız gerekmeyecek. Yunanistan transitlog ücreti €45 Türkiye 125 TL.


 Kalimnos limanı
















   Kalimnos sünger fabrikaları, yerel dalış okulları ve  tırmanma destinasyonları ile ünlü. Kalimnos'tan ayrılmadan önce sünger almayı unutmayın. Adadayken; Kalimnos arkeoloji müzesi, deniz ve folklor müzesini, liman boyunca yer alan sünger fabrikalarını, her yönden yunanistan'ı gören St. Savvas Manastır'ını, Vlihadia sahilini görmeyi unutmayın.
St. Savvas Manastır'ından bir görüntü.
















   Fırtınaya denk geldiğimiz için 4 gece Kalimnos'ta kalmayı planlamıştık. Rüzgar 6 kuvvetinde bundan sonraki hedefimiz Leros şuan Kalimnos'un keyifini çıkartacağım.

  Kalimnos' ta yaşadıklarımız ve yediklerimiz için;
  http://yemeginseyri.blogspot.com/
  http://teknolojikseyirdefteri.blogspot.com/

Kalimnos'a doğru rüzgarınız bol, Kalimnos'tan ayrılışınızda yüzünüzde gülümseme olması dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder