14 Temmuz 2013 Pazar

Leros' tan Patmos'a

   7 temmuz saat 9.00 da Leros' tan ayrıldık. Meltem rüzgarlarıyla boğuştuğumuz gezimizde, 6 kuvvetinde rüzgar, orsa seyriyle saatte 5 mil hızla, 21 mil olan Leros- Patmos seyirimizi saat 12.45' te tamamladık.
 
   Patmos adasına kadar gerek okuduklarımızla gerekse başımıza gelen olaylardan anladık ki özellikle Temmuz'un ilk yarısı meltem rüzgarlarının en dorukta olduğu zamanlar, Ağustos'a kadar devam ediyor. Dalga boyları adalara yaklaştıkça daha da büyüyor. Ege denizinin Dodekan ve Kyklad adaları bölgesini gezmek istiyorsanız en uygun zaman meltem rüzgarlarının inişe geçtiği ağustos ayı ve sonrası.Bunu en zor ve çalkantılı şekilde öğrendik. Kyklad bölgesi ise en zor kısmı olacak bunu Patmos' tan sonraki rotalarımızda göreceğiz..

   Patmos'a geldiğimizde büyük bir mutluluk yaşadık. Deniz bizi gerçekten çok yormuştu, herkes kendini kıyıya attı. Bağlandığımız yer Patmos'un liman kasabası olan adanın güneybatısındaki Skala. Derinlik 2.5 kıçtan kara demir atıyorsunuz. Marina olarak geçse de kimse karşılamıyor. Elektirik ve su yok ama ücretsiz duş var. Liman polisinin tavırlarını pek beğenmedim açıkçası hem yardımları dokunmuyor hemde para istiyorlar. Suratsız davranışları da cabası. Günlük € 6.95 ödedik. Patmos'a kadar motor seyri yapmak zorunda kaldık artık diesel almanın vakti gelmişti. 55 litre harcamışız depoyu doldurduk. Patmos'ta diesel fiyatı lt. €1,554.

    Patmos'ta alargada kalınabilecek yerler arasında adanın güneydoğusunda olan grikos koyu var. Derinlik sığlarda bile 10 m. Açığında Tragos adası var kuzey rüzgarlarına kapalı büyük bir koy. Tragos adasının  açığında deniz feneri civarında 2.4 m olan sığlıklar var girişte dikkat edilmeli.
 
   Alargada kalınabilecek diğer koy ise adanın kuzeydoğusunda kalan Yeoryios koyu var. Adanın doğu yakasında olan Dhiakeftoue (diakofti) ise Patmos marina Tarsanas ın bulunduğu yer burası daha çok çekek yeri olarak kullanılıyormuş.

   Patmos'ta mutlaka gidilmesi gereken yerler; Lampi beach; renkli taşlarıyla kaplı sahili görülmeye değer.
Patmos'un şehir merkezi olan Khora. Khora'daki Kutsal Kıyamet mağarası ve St. yohanna manastırı. Adanın en iyi kumsalı güneybatı kıyısındaki Psili ammos'u yürümeyi göze alabiliyorsanız görmeyi unutmayın.

















St. Yohanna Manastırın'dan Skala limanı manzarası
















St. Yohanna Manastır avlusu









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder