14 Temmuz 2013 Pazar

Levita'dan Amorgos'a

   12 temmuz saat 6.22 de Levita'dan ayrıldık. Rüzgar 5-6 kuvvetinde, dolayısıyla dalga boyu 1.5 2 metre arası ve düzensiz. Bu sefer apazdan gelen dev dalgalar bizi yatırdıkça yatırdı. Bu seyir en tehlikeli ve en zoruydu. 35 millik yolu 7.5 saatte tamamladık. Amorgos adasının kuzeyinden geçtik.Sallanarak,sabırla limanın girişini bekledik.











Amorgos limanı- Katapola

 
   Her seferinde olduğu gibi, bu da bize ders oldu. Ama bu sefer kararlıyız!Rotamız Kyklad bölgesi adaları, mesafelerimiz en az 20 millik olsa da, rüzgarın biraz dinmesini bekleyeceğiz.

   Gelen herkesi karşıladık .Amorgos'a bizim gibi rüzgarı kuzeybatıdan karşılayan, batıdan gelen herkes rotasını önce Levita adasına çevirmiş, ordan da kaçıp Amorgos'a gelmiş. Sadece bir aile bizi şaşırttı, hem Levita'dan gelip, hem de üzerilerinde bikinileri olan tek tekne. Nasıl oldu dedik, rüzgar hiç yokmuş sadece dalga varmış.Kısmet... Şimdi rotası kuzey olan herkes Amorgos'ta meltemin sakinleşmesini bekliyor.Ayrılan tekneler sadece güneye, yani Bodrum'a gidenler.

   Amorgos küçük ve çok şık bir ada. Limanı güneybatıdaki Katapola. Derinlik 6.5 metre. Kıçtan kara demir atılıyor. Günlüğü € 6.25. Elektrik ve su var ama belediyeye ait. Elektrik günlük €5, su ise litre bazında. Dikkat edilmeli çünkü sayacı göremiyorsunuz.Bize €3 tutar denilirken, €7 fiyat çıkardılar; su depomuz 200 lt ve 10.5 metre olan Avanti'yi yıkadık.

   Adanın kuzeydeki diğer limanı ise, Ormos Aigialis.( Aigiali Körfezi). Daha çok balıkçılara ait gibi görünse de yelkenlilerin sığınması için korunaklı bir yer.. Alargada da kalınabilinir. Nikouria Adası da korunma açısından uygun, Adaya Kuzeydoğu tarafından gelirken Nikouria Körfezine girmek için küçük bir boğaz var, ana karaya yaklaşmadan içeriye geçiş yapılabilir. Dikkatli olunmalı. Boğaz 5 m. derinlikte, uzaktan dalgalar görüş açısını kapasa da adaya yaklaştıkça dalgalar kesiliyor.  


Aigiali Körfezi

Amorgos, küçük bir ada olmasına rağmen görülmeye değer. Tavernaları, kafeleri çok şık ve özenilmiş. Şehir merkezi olan Khora ,diğer şehir merkezlerine göre de daha şık. Birkaç hoş kumsalı var.











Khora'dan bir kare

















Khora

Amorgos' ta mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında, sarp kayalığı üzerindeki Moni Khozoviotissa (Meryem ana ikonun bulunduğu büyük bir kale olan manastır.) ve şehir merkezi olan Khora var.











Moni Khozoviotissa 



















Amorgos'tan bir kare. Mavinin tonları...

   Amorgos'ta uzun kalmayı planlıyoruz . Burasını gerçekten çok beğendiğim için ,çok sorun değil. Rüzgar müsade ettiği zaman ayrılacağız.

Diğer yazımda tekrar görüşmek üzere..

Pruvanız neta olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder