6 Temmuz 2013 Cumartesi

Kalimnos'tan Leros'a

   Kalimnos'tan ayrılmadan bir önceki gün 3 temmuzda Avanti'yi yolculuğa hazırladık. Temizlik yapıldı, su dolduruldu, gece seyir ışığı tamir edildi.
Babür seyir ışığını tamir ederken.
Kalimnos limanı.

 














   11.00 da Kalimnos'tan ayrıldık. 15-20 knot arası kuzeybatıdan gelen rüzgarla, saatte 4 mil hızla zorlu bir yolculuk geçirdik. Teknede iki hasta, dalga boyu 1.5 metreyi aşkın 18 nm olan rotamızı zar zor tamamladık.

   4 Temmuz saat 14.20 de Leros Limanının fenerlerini gördüğümüzde hastalarımız kendilerini denize atmaktan vazgeçmişti.  Leros' ta marinalar bölgesi Lakki olarak geçiyor. Leros ''Leros'un dört denizi'' adı ile anılan geniş körfezleriyle ünlü.

   İlk gün fazla hırpalanmadan dolayı Leros marinaya girmeye karar verdik. Leros marina Vhf ch 10.
Leros marinada daha çok kışlama ve tamir yapılıyormuş. Şehir merkezine yürüş mesafesiyle 15 dk olduğu ve bize sevimli gelmediği için ertesi gün Leros marinanın güneybatısında kalan Lakki marina'ya bağlanmaya karar verdik. Lakki marina Vhf ch 11. Başta belediye limanı gibi görünse de tonozla bağlanabiliyorsunuz elektrik, su, wc, duş ve çamaşır yıkama hizmeti var. Marinanın derinliği 4.4 m tonozlar yüzeye çok yakın pek sorun olmasa da dikkatli olmalısınız.

    Bodrum'daki marinaları bilen bilir çok düzenli, alışveriş yapabileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz yerler vardır. Buraya geldiğinizde marina adıyla geçen yerlerde hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Tavsiyem Lakki marinaya bağlanmanız en azından bazı restaurantlara yakın.
    Fiyat ta Leros marinaya göre daha uygun. Leros marina'da tek gecelik elektrik ve su dahil toplam €33 ödedik. Bizim teknemiz 10.5 m tabi tekne boyuna göre değişebiliyor. Lakki marinada ise gecelik €19, €20 depozitodan sonra €5 luk iadesiz elektriğe sahip oluyorsunuz.

   Leros'ta marinaya bağlanmak istemiyorsanız; adaya Güney'den gelirken adanın doğusunda kalan Leros'un şehir merkezi olan Pantelli koyuna  bağlanabilirsiniz. Pantelli Koyunda kıçtan kara bağlanabilirsiniz. Sınırlı sayıda tonoz var.  Kalimnos - Leros adası rotasında adanın güneydoğusundaki ilk koy Xirokambos. Lakki' ye gelmeden önceki koy. Kalimnos feribotları da bu koya yanaşıyorlar.. Diğer alternatif bağlanma yerleri ise; Temenia, Alinta ve Blefouti. Bu koylar güvenli ve ziyaretçilerin geniş olanakta aktivite bulabileceği yerler.


Pantelli-Leros


 








Xirokambos körfezi














   Leros'ta çok üzücü bir olaya şahit olduk. Daha önce Kalimnos- Vathi koyun'da tanıştığımız bizimde yardımımıza koşmakla beraber koy'a yanaşmakta olan herkese yardım eden; Norveç'li bir ailenin teknesi alargada iken yanmaya başladı. Fransız bayraklı ahşap eski bir tekne ''c' est le vie'' 12 yıldan beri içinde barındırdığı insanların gözü önünde eriyip bitti. Deniz itfaiyesinin yetersizliği, kıyıdakilerin tekne her an patlayabilir diye tekneye yanaşamaması, yangın başlar başlamaz müdahale edilememesinden dolayı, teknenin kıçında başlayan yangın 10. dk içinde söndürülemez hale geldi. Teknenin sahibi 15. dakikada gelmişti, ellerinde bir kaç eşyası arkadaşlarının yanına gezmeye gitmişler. Geldiklerinde yapılacak bir şey yoktu. Ana yelken direği çoktan düşmüş yangın tekneyi kaplamıştı.Tekne kıyıda olsa belki diğer teknelere zarar verebilirdi ama yangın başlar başlamaz müdahale edilebilirdi.Teknenin sahibi rüzgar enerjisi ve güneş panellerinin fazla şarj etmesinden dolayı olabilir, akım kesici devreye girmemiştir dedi. Biz de sigorta için yardımı olsun umuduyla birçok fotoğraf ve video çektik.  Tabi ondan sonra bizde bütün gün büyük bir üzüntü ve ders çıkartma vardı. Alargada da olsak, bağlı da olsak tekneden ayrılırken elektrik bağlantılarına dikkat etmeye karar verdik. Ne zamana kadar dikkatli oluruz bilmem, ne de olsa hep kötü olayları üstümüzden atlatana kadar dikkatli oluyor insan. Tekrar anladım ki deniz ihmali ve dikkatsizliği kabul etmiyor.

   Leros Adasında; Ag. Marina'yı , şehir merkezi Pantelli'yi, Alinda sahilini, küçük bir kilise olan eşsiz deniz manzaralı Ag. Isidoros'u, Leros kalesini ve savaş müzesini görmelisiniz. Biz yemek için birçok tavernası olan Pantelli'yi tercih ettik. Adada yerleşim merkezleri birbirine yürüme mesafesi olarak uzak.

 





Ag. Isidoros

Benden şimdilik bu kadar Leros' tan Patmos'a'' yazımla tekrar görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder